ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
1911 – 1920
1911 Γέννηση του ποιητή, ξημερώματα της 2ας Νοεμβρίου, στη συνοικία Εφτά Μπαλτάδες του Ηρακλείου Κρήτης. Έκτο παιδί του Παναγιώτη Αλεπουδέλη, από το χωριό Καλαμιάρης της Λέσβου και της Μαρίας Βρανά, από το χωριό Παπάδος της Γέρας.
1914 Εγκατάσταση της οικογένειας του ποιητή στην Αθήνα, στην οδό Σόλωνος 98α.
1917 Γράφεται στο «Ελληνικόν Εκπαιδευτήριον» Δ. Ν Μακρή.
1918 Θάνατος της αδελφής του Μυρσίνης.
1919 Εγκαινιάζονται οι πολύμηνες θερινές διακοπές στις Σπέτσες.
1920 – 1930
1920 Μετά την πτώση τού Βενιζέλου, η δίωξη της οικογένειας και ο θάνατος τού πατέρα τού ποιητή.
1922 Με το ξέσπασμα της Μικρασιατικής καταστροφής η οικογένεια περιθάλπει πρόσφυγες.
1923 Καθηγητής του στο σχολείο ο Ι. Θ. Κακριδής.* Καλοκαίρι με τους γονείς του στην Ευρώπη: Ελβετία, Γερμανία, Ιταλία.
1924 Συνεργάζεται με το περιοδικό Η Διάπλασις των Παίδων. Πρώτες δημοσιεύσεις με διάφορα ψευδώνυμα.
1925 Θάνατος του πατέρα του.
1927 Οργανώνει ένα μικρό χειρόγραφο περιοδικό με τίτλο Ιξός. Στρέφεται οριστικά στη λογοτεχνία.
1928 Στο βιβλιοπωλείο του Κάουφμαν ανακαλύπτει τυχαία το βιβλίο του Paul Éluard «L’amour la poesie».
1930 - 1940
1930 Εγγράφεται στη Νομική Σχολή Αθηνών. * Αρχίζει να παρακολουθεί τακτικά τη Nouvelle Revue Française.
1934 Γράφει τα «Πρώτα Ποιήματα» των Προσανατολισμών.
1935 Γνωριμία με τον Ανδρέα Εμπειρίκο και απαρχή στενής φιλίας. * Δημοσιεύει τα πρώτα ποιήματα στα Νέα Γράμματα, με το όνομα Ελύτης.
1936 Γνωριμία και απαρχή φιλίας με τον Νίκο Γκάτσο.
1937 Κατατάσσεται στην Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών στην Κέρκυρα.* Γνωριμία με τον Lawrence Durrell.
1939 Παραιτείται οριστικά από τη φιλοδοξία να πάρει δίπλωμα Νομικής. * Γνωριμία με τον Henry Miller. Κυκλοφορεί η συγκεντρωτική έκδοση ποιημάτων του με τον τίτλο Προσανατολισμοί.
1940 – 1950
1940 Εγκατάσταση της οικογένειας στο σπίτι της οδού Ιθάκης 31 * 28 Οκτωβρίου: Επιστρατεύεται με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού στην υπηρεσία του Στρατηγείου του Α΄ Σώματος Στρατού. * 11 Δεκεμβρίου: Μετατίθεται στην ζώνη πυρός.
1941 Άρρωστος με κοιλιακό τύφο μεταφέρεται από την πρώτη γραμμή στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων και μετά στην Αθήνα, στον Ευαγγελισμό.
1943 Κυκλοφορεί ο Ήλιος ο Πρώτος.
1944 Ελασίτες οχυρώνονται στην ταράτσα του σπιτιού του. Ανατινάζονται τα γύρω σπίτια. Διαφεύγει και περνά στην Αγγλοκρατούμενη ζώνη, στο σπίτι του Γ.Κ. Κατσίμπαλη.
1945 Τυπώνονται μεταφράσεις ποιημάτων του γαλλικά από τον Robert Lévesque. Το περιοδικό «Τετράδιο» δημοσιεύει το ποίημα του Άσμα ηρωϊκό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας. Διορίζεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (1945-1946).
1946 Αρχίζει συνεργασία με την Αγγλοελληνική Επιθεώρηση και την Καθημερινή. Συνάντηση με τον Paul Eluard, στην Αθήνα.
1947 Δημοσιεύει την Καλωσύνη στις Λυκοποριές, στο πρώτο τεύχος τού περιοδικού «Μικρό Τετράδιο».
1948 Έπειτα από πρόσκληση του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών αναχωρεί μέσω Γενεύης για το Παρίσι. Εκεί έρχεται σε επαφή με τον E.Tériade και με πολλούς ανθρώπους τής τέχνης: Paul Éluard, Pierre Jean Jouve, Pierre Reverdy, Henry Laurens, Joan Miró, Cristian Zervos, René Char, André Breton, Alberto Giacometti, Henri Matisse, Pablo Picasso. Επίσκεψη στη Villa Natacha. Στην Γενεύη αντιπροσωπεύει την Ελλάδα στις Rencontres Internationales.
1949 Παρακολουθεί στη Σορβόννη, για δεύτερη χρονιά, μαθήματα των Gaston Bachelard και Jean Whal. Αντιπροσωπεύει την Ελλάδα στο Β΄ Συνέδριο της Association Internationale des Critiques d’Art.
1950 – 1960
1950 Στο Παρίσι εργάζεται στο πρώτο σχεδίασμα του Άξιον Εστί. Συναντήσεις με τον Jean –Paul Sartre και τον Albert Camus. Ταξίδι στο Λονδίνο. Συναντήσεις με τους: Lucian Freud, John Lehman, Νάνο Βαλαωρίτη.
1951 Ομιλίες στο BBC. Ταξίδι στην Ιταλία. Συναντήσεις με τους: Mario Vitti, Giuseppe Ungaretti και Giorgio de Chirico. Με την επιστροφή του στη Γαλλία γράφει το κείμενο «Equivalences chez Picasso» για το περιοδικό Verve. Επιστρέφει στην Ελλάδα.
1952 Εκλέγεται μέλος της Ομάδας των Δώδεκα. Δημοσιεύονται μεταφράσεις ποιημάτων του αγγλικά από τον Kimon Friar, ιταλικά από τον Mario Vitti.
1953 Εκλέγεται μέλος της Societé Européenne de Culture. Αναλαμβάνει διευθυντής προγράμματος του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (1953-1954).
1955 Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Χοροδράματος. Μεταφράζει την Ondine του Jean Giraudoux για το Εθνικό Θέατρο.
1956 Αρχίζει να δουλεύει συστηματικά στο Άξιον Εστί.
1957 Το Θέατρο Τέχνης ανεβάζει τον Κύκλο με την Κιμωλία του Brecht σε μετάφραση του. Μετακομίζει σε μικρό διαμέρισμα της οδού Πελλήνης 1.
1958 Γνωριμία με τον Jean Genet και τον Gian Carlo Menotti.
1959 Μεταφράζει το θεατρικό έργο του Jean Genet Les Bonnes για το Θέατρο Τέχνης. Παραιτείται από την Ομάδα των Δώδεκα.
1960 – 1970
1960 Κυκλοφορούν τα βιβλία του: To Άξιον Εστί και Έξη και μία τύψεις για τον ουρανό. Θάνατος της μητέρας του. Του απονέμεται το Α΄ Κρατικό βραβείο Ποίησης για το Άξιον Εστί.
1961 Με πρόσκληση του State Department επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνεργάζεται με τον Μίκη Θεοδωράκη για την τελική μορφή της μελοποίησης του Άξιον Εστί. Γνωριμία με τον Octavio Paz και τον Yves Bonnefoy.
1962 Εγκαθίσταται στο διαμέρισμα της οδού Σκουφά 23, όπου θα ζήσει έως το τέλος του βίου του. Επισκέπτεται την Σοβιετική Ένωση μαζί με τον Γιώργο Θεοτοκά και τον Ανδρέα Εμπειρίκο. Κυκλοφορεί το Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας.
1964 Πρεμιέρα του μελοποιημένου Άξιον Εστί στο Rex.
1965 Ταξίδι στην Σόφια. Του απονέμεται το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος.
1966 Ταξίδι στη Γαλλία. Στο Mougin, συνάντηση με τoν Pablo Picasso.
1967 Μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών κλείνεται στο σπίτι του, σε αδυναμία να εργαστεί.
1969 Αυτοεξόριστος στο Παρίσι, στη Rue de l’ Éperon, έως ότου αποκατασταθεί η δημοκρατία στην Ελλάδα. Κυκλοφορεί στην Γερμανία το Άξιον Εστί σε μετάφραση του Günter Dietz.
1970 – 1980
1970 Το καλοκαίρι ταξιδεύει στην Κύπρο, όπου θα παραμείνει τρεις μήνες. Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.
1971 Στις Βρυξέλλες τυπώνεται η χειρόγραφη έκδοση του ποιήματος Το Μονόγραμμα. Επιστρέφει στην Αθήνα. Κυκλοφορεί Το Φωτόδεντρο και η δέκατη τέταρτη
Ομορφιά.
1972 Κυκλοφορούν τα βιβλία του: Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας και Τα ρω του έρωτα.
1973 Δημοσιεύεται στην εφημερίδα Τα Νέα συνέντευξή του με τίτλο «Όπου δεν ακούγεται αηδόνι ακούγεται κοκτέιλ Μολότωφ». Κυκλοφορούν: Ο Ζωγράφος Θεόφιλος, και το ποίημά του Villa Natacha, σε έκδοση εκτός εμπορίου.
1974 Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας αναλαμβάνει πρόεδρος του Δ. Σ. του ΕΙΡΤ. Κυκλοφορούν τα Ανοιχτά Χαρτιά, Τα Ετεροθαλή.
1975 Δίνει μεγάλη συνέντευξη στον Ivar Ivask για το περιοδικό Books Abroad.
1976 Κυκλοφορούν τα βιβλία: Δεύτερη Γραφή και Η Μαγεία του Παπαδιαμάντη.
1977 Ο γλύπτης Γιάννης Παππάς φιλοτεχνεί τον ανδριάντα του. Αρνείται να γίνει Ακαδημαϊκός.
1978 Κυκλοφορεί σε δίσκο το Romancero Gitanο του F.G.Lorca σε μετάφρασή του και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Αναγορεύεται επίτιμος Διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Εκδίδεται η Μαρία Νεφέλη.
1979 Κυκλοφορεί η Αναφορά στον Ανδρέα Εμπειρίκο. 18 Οκτωβρίου: Αναγγέλλεται η απονομή του βραβείου Νobel στον Ελύτη. 10 Δεκεμβρίου: Τελετή απονομής του Νobel. Στην Τhielska Galleriet εκτίθενται εικαστικές του συνθέσεις.
1980 - 1990
1980 Αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Ταξιδεύει στην Ισπανία. Κυκλοφορούν μεταφράσεις ποιημάτων του στην Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, και τη Γιουγκοσλαβία.
1981 Εκδίδονται νέες μεταφράσεις, μεταξύ αυτών το Άξιον Εστί στη γερμανική, εσθονική, και ισπανική γλώσσα. Αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας τού Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
1982 Του απονέμεται το Χρυσό μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών. Κυκλοφορούν τα Τρία ποιήματα με σημαία ευκαιρίας και ο δίσκος Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας σε μουσική Δημήτρη Λάγιου. Στις Βρυξέλλες το Nouveau Théâtre de Belgique παρουσιάζει την Marie des Brumes.
1983 Ταξίδι στη Μυτιλήνη με το κρουαζιερόπλοιο της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, που παίρνει το όνομά του: Οδυσσέας Ελύτης.
1984 Παρουσιάζεται το μουσικό έργο Marie des Brumes από την Angélique Ιοnatos στο Théâtre de la Ville, στο Παρίσι. Εγκαινιάζεται στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Jersey των ΗΠΑ η «Έδρα Ελύτη». Κυκλοφορεί η Σαπφώ, ανασύνθεση και απόδοση Οδυσσέας Ελύτης και το Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου.
1985 Συμμετέχει στην Κριτική Επιτροπή του 42ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Κυκλοφορεί ο Μικρός Ναυτίλος και η Αποκάλυψη του Ιωάννη σε απόδοσή του. Απονομή παρασήμου Commandeur de l’ Ordre des Arts et des Lettres.
1986 Εγκαινιάζει λεωφόρο στη Μυτιλήνη που φέρει το όνομά του.
1987 Αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίων Αθηνών και La Sapienza της Ρώμης. Κυκλοφορεί ο Κριναγόρας σε απόδοση δική του και μεταφράσεις του Άξιον Εστί στο Ισραήλ και στο Παρίσι.
1988 Η Κοινότης των Μεσογειακών Πανεπιστημίων του απονέμει το Βραβείο «Μεσόγειος 1988». Εγκαινιάζεται στο Παρίσι, στο Centre Georges Pompidou η έκθεση «Odysseas Elytis, Un Mèditerranéen Universel».
1989 Στην Γαλλική Πρεσβεία του απονέμεται το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής (Commandeur de la Légion d’Ηοnneur.)
1990 - 1996
1990 Κυκλοφορούν: Τα Δημόσια και τα Ιδιωτικά, η Ιδιωτική Οδός. Και μεταφράσεις έργων του στα τουρκικά, ισπανικά, σουηδικά, ιταλικά, ιαπωνικά, και βουλγάρικα. H Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι παρουσιάζει το έργο του Γιώργου Κουρουπού Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, βασισμένο στον Μικρό Ναυτίλο.
1991 Κυκλοφορεί, εκτός εμπορίου, το ποίημα Ιουλίου Λόγος μαζί με φωτογραφίες της παιδικής του ηλικίας. Κυκλοφορούν τα Ελεγεία της Οξώπετρας σε 7500 αντίτυπα, που εξαντλούνται σε ένα μήνα.
1992 Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου - Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή πραγματοποιείται έκθεση Giacometti-Ελύτης. Κυκλοφορεί ο δεύτερος τόμος των πεζών του με τον τίτλο Εν λευκώ.
1993 Από την ΕΡΤ1 προβάλλεται το ντοκιμαντέρ Ο Κήπος Βλέπει, μια μονογραφία των εικαστικών του. Στην Ιταλία κυκλοφορούν Τα τρία Ποιήματα με Σημαία Ευκαιρίας.
1994 Διεθνές Συνέδριο στην Κω με θέμα: «Οδυσσέας Ελύτης και οι ελληνικές. Πολιτισμικές αξίες» οργανωμένο από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
1995 Κυκλοφορούν τα βιβλία του: Δυτικά της Λύπης και Ο Κήπος με τις Αυταπάτες (με 49 συνεικόνες του).
1996 Εργάζεται συστηματικά στο νέο συνθετικό του έργο: Εκ του Πλησίον
18 Μαρτίου: Πεθαίνει στο σπίτι του.